Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ένας άγνωστος κόσμος ζει στα βάθη της Ανταρκτικής



Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα είδη σε ιδιαίτερα αφιλόξενες συνθήκες

Έναν άγνωστο κόσμο, με πλήθος οργανισμών που ζουν σε περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ευνοεί τη ζωή, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες στα βάθη της Ανταρκτικής.

Στο απόλυτο έρεβος που επικρατεί στα 2.400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας της Ανταρκτικής και μάλιστα πάνω από ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο, διαβιώνει ένας ολόκληρος κόσμος, που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστος.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Σάουθαμπτον και του βρετανικού οργανισμού για την έρευνα της Ανταρκτικής τον εντόπισαν χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο όχημα εξερεύνησης του βυθού πάνω στο οποίο είχαν προσαρμόσει κάμερες και άλλα μηχανήματα ώστε να μπορεί να συλλέγει δείγματα νερού και άλλα χημικά στοιχεία.



Κατά τη διάρκεια της αποστολής που κράτησε 8 εβδομάδες, εντοπίστηκαν ολόκληρες αποικίες καβουριών, ένα είδος χταποδιού και αστερίες που η ύπαρξη τους αγνοούνταν. Συνολικά, 24 άγνωστοι οργανισμοί ανακαλύφθηκαν. Αυτό που εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο τους επιστήμονες, ήταν ότι οι οργανισμοί αυτοί ζουν πάνω ακριβώς από ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο από το οποίο συχνά ξεπηδά ένας μαύρος καπνός και αναπτύσσονται θερμοκρασίες που φτάνουν και τους 380 βαθμούς!



Δεδομένης της απουσίας του φωτός σε αυτά τα βάθη, οι περισσότεροι οργανισμοί ζουν διασπώντας χημικά στοιχεία που βρίσκονται στον καπνό του ηφαιστείου. Άλλα, όπως ένα καβούρι μήκους 16 εκατοστών ο πληθυσμός του οποίου είναι μεγάλος, ζει καταναλώνοντας βακτήρια που βρίσκονται στο πυκνό στρώμα από τρίχες που φέρει.



Οι επιστήμονες, ανέφεραν ότι η ύπαρξη ζωής σε τόσο εχθρικές συνθήκες μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς εμφανίστηκε αρχικά η ζωή στη Γη καθώς και αν θα μπορούσε να υπάρχει σε άλλους πλανήτες.










Πηγή : www.newsbeast.gr

2 σχόλια:

magda είπε...

Αυτή Κώστα μου είναι πολύ ελπιδοφόρα είδηση!!!
Υπέροχες φωτογραφίες! Κάθε φορά που βλέπω σε φωτογραφία ή βρίσκομαι στην φύση, κάνω τον σταυρό μου κι ευχαριστώ τον Θεό, που έχω όραση, το πιστεύεις;

kar είπε...

uperoxo thema kai blog bravo sas

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....