Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Βιβλίο για τους έλληνες ψαράδες της Αυστραλίας


«Το Αδειανό Δίχτυ» του Γ. Σταυρινού μας ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο

H αλιεία στην Αυστραλία για δεκαετίες ήταν "ελληνοκρατούμενη". Ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό της ανήκει σε Έλληνες. Κάποιοι μάλιστα έγιναν και πολυεκατομμυριούχοι.
Την τύχη αυτή δεν την είχε όμως ο Γιώργος Σταυρινός από τη Λέσβο που έγραψε τις εμπειρίες του σε βιβλίο το οποίο παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στη Μελβούρνη.

Ο Γιώργος Σταυρινός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προδιαθέτει τον αναγνώστη από την αρχή, με τον τίτλο του βιβλίου του «Το Αδειανό Δίχτυ», δηλώνοντας ότι η αλιεία, «ψαροσύνη» όπως την ονομάζει, για τον ίδιο, δεν ήταν ακριβώς προσοδοφόρα.

Ο ίδιος συγκαταλέγει τον εαυτό του, μεταξύ εκείνων που, «χωρίς εμπειρία, γνώση και πυξίδα, παρασύρθηκαν στα βαθειά νερά».

«Δεν είχα σκεφτεί ότι έπρεπε να βασιστώ σε καπεταναίους και ψαράδες. 'Ανθρωποι που, ως επί το πλείστον, έχουν γεννηθεί στη θάλασσα, τους αρέσει το ψάρεμα και έχουν συνηθίσει «το πιάτο τους να είναι δέκα φορές αδειανό και μια φορά γεμάτο».

Σε τόνο, σχεδόν απολογητικό, θα πει: «Από ανάγκη έγινα καπετάνιος-ψαράς. Για να αποκτήσει κανείς πείρα χρειάζεται χρόνος και ο χρόνος κοστίζει χρήματα. Εγώ την πείρα την πλήρωσα και με χρόνο και με χρήματα».

Μέσα από την προσωπική του ζωή στη θάλασσα, στην αλιεία των σκάλοπς, (χτένια) διαγράφεται όλη σχεδόν η ιστορία της επαφής των Ελλήνων μεταναστών με το είδος αυτό της αλιείας, καθώς επίσης και τα προβλήματα που υπήρχαν στο χώρο, τόσο από πλευράς του είδους του επαγγέλματος, τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν στη θάλασσα, αλλά και στη στεριά, σ' ένα χώρο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό με αρκετή δόση αγριότητας και επικράτησης του ισχυρού, όχι απαραίτητα με καθαρές και διαυγείς κινήσεις και μεθοδεύσεις.

Ο ρυθμός της εξιστόρησης είναι θαυμαστός για έναν άνθρωπο που για πρώτη φορά επιχειρεί ένα τέτοιο πόνημα. Yπάρχει επίσης συνέπεια του ύφους που στόχος του είναι να φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά τον αναγνώστη και μέσα από τη δική του ιστορία, να τον πληροφορήσει για έναν κλάδο που είναι μέρος της ιστορίας του Έλληνα μετανάστη σ' αυτήν τη χώρα.

Σύμφωνα με το «Νέο Κόσμο» το βιβλίο «Το Αδειανό Δίχτυ», είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας του Έλληνα μετανάστη στην Αυστραλία, ένα χρήσιμο εγχειρίδιο στα χέρια εκείνου που θα ήθελε να ασχοληθεί -για παράδειγμα- εκτενώς με τα επαγγέλματα των Ελλήνων μεταναστών, της μαζικής μετανάστευσης στους αντίποδες. Είναι μια καθαρή φωνή ειλικρίνειας και καταγραφής σημαντικών σημείων της αλιείας αυτή την εποχή, σ' έναν κλάδο που οι Έλληνες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η αντικειμενικότητα και η ειλικρίνεια στην καταγραφή των γεγονότων, του προσδίδει πρόσθετη αξία.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Σπίτι της Παλλεσβιακής Ένωσης Μελβούρνης. Στην αγγλική μίλησε για το βιβλίο η πολιτειακή υπουργός Καλών Τεχνών, Υποθέσεων Γυναικών και Καταναλωτών της Βικτώριας Heidi Victoria, και στην ελληνική η δημοσιογράφος του «Νέου Κόσμου», Βίβιαν Μόρρις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!

Όπως είπε κι ένας σοφός :

"Η θάλασσα δεν πνίγει. Εμείς πνιγόμαστε σ΄αυτή"

Αν πας για απαιτητικό υποβρύχιο κυνήγι μονάχος, οι πιθανότητες ενός επικίνδυνου περιστατικού είναι αυξημένες...

Γι΄αυτό βρες κάποιον με τις ίδιες δυνατότητες με σένα και απολαύστε το υπέροχο χόμπι μας....